DE LLIBRES: FILANTROPIA I ASSISTÈNCIA SOCIAL

El llibre que vull recomanar-vos vivament aquesta vegada és ALGEMESÍ. FILANTROPIA I ASSISTÈNCIA SOCIAL EN LES PRIMERES DÈCADES DEL SEGLE XX, escrit per M. Júlia Castell Llàcer i editat per l’Ajuntament d’Algemesí. La filantropia o amor al gènere humà és una qualitat que trobem en els creadors de les tres fundacions estudiades en aquesta obra tan interessant. Persones com Alberto Tortajada, Eliseo Sanchis i Josefa Ahuir, atenent les necessitats socials d’Algemesí, crearen cadascun d’ells una fundació, els dos primers de caràcter laic, i la de Josefa Ahuir de caràcter religiós. “El Caudal del Pobre” tenia una finalitat beneficoinstructiva, “La Libertad” exclusivament benèfica i la de Josefa Ahuir només instructiva.

M. Júlia Castell, professora d’Història, és una historiadora de la proximitat, té la gràcia innata d’acostar-nos amb facilitat els fets històrics estudiats, amb una exposició que arriba a qualsevol persona del carrer. En eixe sentit, escoltar-la i llegir-la són dues activitats profitoses per a qui vol saber més coses d’Algemesí, moltes de les quals no havien estat tractades amb el rigor i la dedicació de la nostra autora. La Història de la nostra brillant investigadora és la de les xicotetes accions que beneficien el poble i que configuren el retrat de les vides dels més solidaris, dels compromesos i dels lluitadors.

Així doncs, aquest llibre és un treball necessari que calia al nostre poble per tal de ser més justos i honestos amb la veritat, per tal d’entendre el nostre passat i construir amb justícia un futur millor. Una investigació que no es deixa cap racó de la nostra història per analitzar, tot posant al descobert fets històrics provats. Aquest volum es llegeix amb interés i és molt entenedor, perquè l’autora ha distribuït els continguts de forma molt senzilla per a qualsevol tipus de lector, i això és molt d’agrair. Trobem en aquesta obra una important dosi de valentia i coratge per tal de desvetlar fets que seran interessants per als futurs historiadors d’Algemesí, però també per a qualsevol persona que tinga curiositat pel nostre poble.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *