DE LLIBRES: LAS DAMAS DEL CADALSO

L’últim llibre de Pepa Penadés Girbés, va ser seleccionat pel jurat del Premi Nadal de Novel·la 2016, com a finalista en aquella edició. Aquest guardó literari, és el més antic en llengua castellana. El segon volum publicat per l’autora d’Algemesí, és al meu parer una fita important en la carrera de l’escriptora, la qual ja ens va sorprendre gratament amb la magnífica i enginyosa novel·la “La memòria del gessamí”, publicada l’any 2012. Ara, la nostra lletraferida va molt més lluny i ens ofereix un treball molt madur i professional publicat per l’Editorial Neopàtria d’Alzira. A grans trets, podríem dir que es tracta d’una novel·la històrica per l’ambientació i recreació fidel d’un moment històric, més concretament, de la Revolució Francesa. Específicament, parla de la vida de dues dones precursores del feminisme, Olympe de Gouges i Madame Roland, les quals patiren les conseqüències de ser precursores de les idees d’emancipació de la dona, en uns moments molt durs i complicats per a aquest moviment.
         LAS DAMAS DEL CADALSO, a través de tres veus narratives, recrea la vida de dues dones que s’avançaren al seu temps. Elles van dur a terme una tasca important en el món de les lletres amb una formació autodidacta, d’aquesta manera es van dedicar a la literatura, la política i la filosofia. Olympe de Gouges i Madame Roland lluitaren per la Revolució Francesa i la República, i pagaren aquesta gosadia amb la guillotina. Olympe de Gouges va publicar la seua obra amb el seu nom, i Madame Roland amb el nom del seu marit. Eren, no cal dir-ho, valentes i capdavanteres amb aquestes idees tan modernes. La novel·la consta de cinc parts, i és un gran projecte que ha requerit una feina intensa de documentació de l’època.

Així doncs, Pepa Penadés Girbés ha treballat de valent en aquesta obra tan decisiva en la seua carrera literària, la qual marca un abans i un després en la tasca de l’escriptora. Estic segur que a la llarga esdevindrà un text de referència del món de la literatura, de la política i del feminisme, per la seua aportació indubtable a l’àmbit de les idees.

4 thoughts on “DE LLIBRES: LAS DAMAS DEL CADALSO”

   1. Moltes gràcies, Vicent! Per confiar amb el que escric i el que està per venir. Agraïda, sempre, pel teu recolzament. I molt contenta de poder seguir el teu web, m’agrada molt i es pot accedir fàcilment a totes les seccions i a la teua meravellosa obra poètica i crítica.
    Et convide a seguir la meua web.
    Una abraçada, amic.
    Pepa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *