DE LLIBRES: LA FRÀGIL MEMÒRIA

El retorn del millor Lozano de tots els temps. Heus ací l’esdeveniment literari de l’any, la publicació a l’Editorial Afers de la darrera novel·la del lletraferit d’Alginet Josep Lozano, LA FRÀGIL MEMÒRIA. Dir Lozano és sinònim d’excel·lència, perquè és un dels escriptors més emblemàtics del panorama literari actual de les nostres lletres. I és que des de l’aparició l’any 2003 de la novel·la històrica EL MUT DE LA CAMPANA, l’autor riberenc no havia publicat cap llibre de narrativa, el gènere que domina a la perfecció.

LA FRÀGIL MEMÒRIA és una novel·la estructurada en dos llargs monòlegs. Es tracta d’una mena de dietari on es confessen dues dones d’Aljanet de diferent classe social. Durant la postguerra fan un repàs de les seues vides des d’una perspectiva femenina dins d’una societat terriblement masclista. La primera, Llibertat Alba Boïgues, Llíber, és una dona republicana, viuda, sense recursos i amb molta por. La segona, Regina Bosch Palau, Regina Barona, és una dona del règim, soltera i filla de casa bona amb una vida plàcida. Aquestes, exposen les raons dels dos bàndols, tot teixint la crònica d’un poble.

Un altre aspecte a remarcar és el treball d’investigació de la parla popular de la Ribera del Xúquer. Com ja va fer el nostre escriptor a la seua novel·la RIBERA l’any 1991, el llibre arreplega un bon grapat de paraules i frases fetes molt nostres. Una obra doncs molt necessària en la recuperació de les formes més genuïnes de la nostra llengua.

Finalment, m’agradaria dir que LA FRÀGIL MEMÒRIA és un llibre impressionant per a entendre la condició humana, que eleva la nostra forma de parlar a una obra d’art, que tothom hauria de llegir, un text molt necessari en els temps que estem vivint, que ens fa pensar i que ens arriba al cor. Una obra que culmina la llarga trajectòria d’un home que des de ben jove va dir que volia ser escriptor, un referent per a totes les generacions futures de narradors. Una bellíssima persona que ha fet d’activista per la nostra llengua i per la nostra terra. Un llibre imprescindible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *