DE LLIBRES: ESPERIT DE VALENCIANISME. CONSTANTÍ LLOMBART

He gaudit molt amb la lectura d’aquest llibre del filòleg i investigador Josep Enric Estrela. De bona veritat. ESPERIT DE VALENCIANISME. CONSTANTÍ LLOMBART (1848-1893), publicat recentment per la Institució Alfons el Magnànim, és un estudi en forma de biografia molt interessant i lúcid al voltant de la figura de Constantí Llombart, prohom de la Renaixença Valenciana, el moviment cultural del darrer terç del segle XIX. Es tracta d’un treball molt extens i brillant, però al mateix temps entretingut i de bona lectura, que àgil i dinàmic ens esperona a conéixer la trajectòria vital del fundador de Lo Rat Penat, una entitat acadèmica que va impulsar l’erudició i l’estudi de la literatura en valencià, i que també va organitzar els Jocs Florals a València. Tot això en un moment històric no massa propici, com va ser el dels inicis de la reinstauració de la dinastia borbònica.

Llombart fou un home d’ideologia progressista i republicà, d’origen humil i formació autodidacta, un dels deixebles del qual va ser el jove Vicent Blasco Ibáñez. Va destacar com a escriptor i intel·lectual de València, el qual sentia una profunda estima per la nostra llengua amb un fort sentiment de patriotisme. La contribució tan important d’aquest, anava encaminada a fomentar l’ús del valencià com a llengua de cultura i a reafirmar el nostre patrimoni. D’aquesta manera, la tasca que va dur a terme va establir els fonaments del valencianisme en les primeres dècades del segle XX. Ens trobem doncs, davant d’un promotor cultural que cal reivindicar. El treball de Josep Enric Estrela, és per tant capdavanter i innovador en estudiar i dimensionar la figura  d’aquest escriptor, el qual juntament amb Teodor Llorente, va donar una forta embranzida a la Renaixença Valenciana.

Aquest estudi manté viva la curiositat del lector amb textos del propi Constantí Llombart i d’altres intel·lectuals de l’època, i s’erigeix com a una biografia apassionant d’un personatge relativament poc estudiat fins al moment, que ens aporta molta documentació i elements d’anàlisi que demostren el seu interés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *