DE LLIBRES: EL MUNDIAL DE LA PATAGÒNIA

  

L’últim llibre d’Enric Lluch ha estat guardonat amb el Premi de Narrativa Ciutat de Carlet 2018 i és una novel·la que sens dubte no et deixa indiferent. Es tracta d’un text dinàmic, àgil, plagat de personatges i accions que en tot moment mantenen l’interés del lector i no el deixen avorrir-se ni descansar. Una vegada més, el nostre lletraferit ens demostra que és capaç de fer coses noves,  sense estancar-se en l’èxit que ja ha aconseguit de bestreta.

EL MUNDIAL DE LA PATAGÒNIA, publicat per l’Editorial Neopàtria, m’ha sorprés, m’ha enganxat. És una obra diferent a tot, no em recorda a res del que jo he llegit. Colorista, atrevida, irreverent, iconoclasta, trenca amb tots els clixés literaris. Però sobretot, és divertida i desgavellada en el bon sentit de la paraula. I és que Enric cada vegada es planteja reptes més arriscats, i així l’aposta és més espectacular. El nostre autor, totalment consagrat en la literatura infantil i juvenil, ens demostra que també és eficaç i solvent en la narrativa per a adults. Fet acreditat per textos com la magistral novel·la Després del silenci (2011), Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2010.

Aquest relat ens presenta una història que transcorre a la Patagònia argentina l’any 1942, en la qual un aristòcrata d’origen balcànic, organitza un mundial de futbol. Així, ens trobem amb una desfilada de personatges que és com un calidoscopi de nacionalitats. Argentins, alemanys, anglesos, polonesos, francesos, guaranís, italians, espanyols, xilens i maputxes competiran en un mundial de futbol  real quan la major part del món està en guerra.

I no vaig a contar més. Sempre acabe contant-ho tot i això no té gràcia. Llegiu-lo i vosaltres direu la vostra! Ara, us assegure que s’ho passareu d’allò més bé, i trobareu a dintre del llibre exbuscadors d’or, bandolers, policies, negociants, pastors, obrers, prostitutes, capellans, aborígens, pistolers, polítics, militars i molts més en una història contada d’una manera inèdita i plena d’enginy i de màgia. Un llibre que trenca amb tots els preceptes per tal de narrar uns fets curiosos d’una altra manera.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *