DE LLIBRES: TEMPS D’INFANTESA

El llibre que recomane vivament aquesta vegada, primer d’una trilogia historiogràfica generacional distribuïda en quarts de segle, narra les vivències dels primers vint-i-cinc anys d’existència de Tonet, alter ego de Toni Teruel i Barberà, autor d’aquesta obra que comença a partir dels anys cinquanta del segle XX. És l’època de la dura postguerra a un poble de la Ribera del Xúquer, a través de la mirada d’un xiquet inquiet que lluita per aprendre i créixer en un món difícil.

Toni Teruel i Barberà, filòleg, professor i autor de TEMPS D’INFANTESA. MEMÒRIES, obra publicada per Tabarca Llibres, inicia amb aquest primer volum un ambiciós projecte literari en forma d’autobiografia, on arreplega i relata tots els plecs de la seua vida de manera magistral i commovedora, tot arribant al moll de l’os de qualsevol lector. Així  recull de forma exhaustiva el modus vivendi d’Algemesí, amb els oficis de l’època, la idiosincràsia, els costums i les tradicions més arrelades, i ens proporciona una allau d’informació valuosíssima sobre com era el nostre poble. Tot això emmarcat dins de la realitat històrica, social, econòmica i política d’aquell moment.

Estic segur que aquest llibre perdurarà en el temps, i es convertirà en un clàssic per a tots els algemesinencs que vulguen recordar la seua infantesa o saber coses del nostre poble en aquella època. Perquè l’obra, aporta molts detalls de com era la vida quotidiana de qualsevol xiquet en aquell temps al si d’una família treballadora.

M’he emocionat en molts moments per la duresa de les imatges viscudes i compartides, pel testimoni d’un home que ha treballat de valent per tal d’aconseguir les seues il·lusions i  arribar a les seues metes personals. Un home que ha viscut moments molt durs, i que mai no ha desistit dels seus objectius amb una voluntat de ferro. Ens trobem doncs, davant d’un relat que retrata de forma genial l’ànima humana amb tendresa i realisme, que en molts moments és amarg, com la vida. Un llibre imprescindible per a conéixer i redescobrir un temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *