DE LLIBRES: FESTES, DANSES I PROCESSONS

El volum que ens ocupa aquesta vegada és un brillant estudi de dos autors, Enric Olivares Torres i Oreto Trescolí Bordes, dos investigadors necessaris que ens ofereixen el bo i millor del seu treball com a historiadors. L’obra en qüestió, anomenada FESTES, DANSES I PROCESSONS ALS ARXIUS DE LA CASA INSA. LA RIBERA DEL XÚQUER, és un treball exhaustiu publicat per la Universitat de València, on els autors analitzen, expliquen i desenvolupen les seues recerques al voltant de la indumentària de les festes a la nostra comarca. Concretament, el camp d’estudi se centra en el paper important de la Casa Insa de València, una roberia que ha vestit les festes dels nostres pobles i que ha tingut un paper decisiu en la cultura festiva.

Així, trobem en aquest llibre extens la història, desenvolupament i evolució de les festes d’Albalat de la Ribera, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Catadau, Cullera, Guadassuar, l’Alcúdia, la Pobla Llarga, Polinyà, Riola, Sollana, Sueca i Torís. Se’ns ofereix informació molt valuosa de la influència i el vincle d’aquest negoci familiar dels Insa, el qual ha marcat la trajectòria de la nostres celebracions festives. Ens trobem davant d’un corpus de dades, que s’han extret dels arxius d’aquest llegendari establiment tan important en la indumentària, tan conegut pels habitants d’aquesta nostra comarca tan estimada i procliu a la festa.

Els autors de l’obra, vinculats a les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, ja que Enric Olivares Torres és el mestre del Ball de les Llauradores, desenrotllen una tasca important  amb una quantitat immensa de dades que configura un treball extensíssim i profund.

En llegir l’apartat dedicat al nostre poble, hem descobert moltes coses que no sabíem d’una festa que ha estat un eix vertebrador de la nostra família, que sempre ha participat en el ball del Bolero, del qual el nostre pare en fou mestre i que tant ens va ensenyar a estimar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *