DE LLIBRES: LA DONA DEL BOSC

Amb aquest títol tan senzill, el poeta i professor Miquel Català ens ofereix un recull de poemes que és un viatge iniciàtic a través de tot un món poètic polièdric força interessant. LA DONA DEL BOSC és el cinqué llibre de poemes publicat de l’autor del nostre poble, en el qual la seua veu assoleix una maduresa sorprenent amb una proposta arriscada i complexa. Publicada per l’Editorial Neopàtria d’Alzira, la nova entrega del treball de Miquel, amb un pròleg de l’escriptor Manel Alonso i Català, està dividida en tres parts, en les quals progressivament els textos van adquirint un elevat nivell d’exigència i ens obrin portes cap a un univers poètic ben construït i atractiu.

Es tracta d’una poesia amb un alt poder evocador, on el poeta és un observador atent de la natura, sempre a la recerca de la bellesa dels paisatges que es fusionen amb els estats d’ànim del lletraferit. Si són màgics els poemes de la primera part anomenada “Poemes escolats”, en els quals hi trobem una mirada dura de la vida, extremadament belles són les proses fetes poesia del “Llibre de viatges” que configuren la segona part del llibre. En aquestes, el poeta desplega l’encanteri verbal d’un llenguatge que ens transporta a territoris llunyans i exòtics, que Català contrasta amb el nostre espai més quotidià, tot oferint-nos reflexions de la nostra realitat més propera i de les misèries del món actual. Així arribem a la tercera part de l’obra, “Malgrat tot”, en la qual l’autor ens diu que sobreviu gràcies a l’estimada i a la bellesa, omnipresents al llarg de tot el llibre.

M’ha agradat molt LA DONA DEL BOSC, perquè el nostre escriptor combina un potent conjunt d’imatges amb una alta preocupació per la forma i sàvies reflexions existencialistes. Un treball delicat però rotund que ens mostra les coordenades vitals del món poètic de Català, extremadament ric i positiu, amb un llenguatge molt acurat que delectarà sens dubte els lectors més exigents. Miquel Català és un poeta de llarg recorregut, que mereix un seguiment important d’una trajectòria que el fa un autor necessari en el marc de la poesia moderna actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *