DE LLIBRES: ANY GUINOVART 1718-2018

Amb motiu del tercer centenari del músic algemesinenc Mossén Onofre Guinovart (1638-1718), l’Ajuntament d’Algemesí juntament amb altres institucions ha publicat un llibre a cura de Josep Lluís Domingo Sancho que ens parla de la biografia, el perfil i la música d’aquest compositor, amb la intenció de recuperar el nostre patrimoni local. Tres-cents anys en la memòria col·lectiva justifiquen la celebració de l’Any Guinovart, del qual són comissaris l’historiador Josep Antoni Domingo Borràs i el músic Josep Lluís Domingo Sancho. Aquest volum, consta de tres estudis: un assaig biogràfic, un treball sobre la figura d’aquest mestre de capella i polifonista, i una aproximació a la seua tasca de mestre de capella a Ontinyent. També, trobem un CD amb la seua música, nova i desconeguda per a tots després d’un llarg silenci.

M’ha agradat molt l’estructuració dels continguts, i la contextualització del músic en la seua època i en el poble d’Algemesí, la qual ens aporta molts elements sobre la vida dels nostres avantpassats més propers. Igualment, el treball de Consol Rico Galdón, ens acosta la tasca del nostre autor a Ontinyent com a mestre de capella. També cal dir, que el CD ens ofereix una versió del Cant de Vespres, tan popular a la nostra vila. Curiosa m’ha semblat la puntualització que ens fa Josep Lluís Domingo Sancho, en relació a un malentés entre Guinovart i Cabanilles, tot afirmant categòricament que aquest darrer no fou alumne del primer de cap de les maneres.

ANY GUINOVART 1718-2018, és sense cap dubte una obra molt interessant per als amants de la nostra música, que ens acosta el llegat artístic d’aquest creador. Però pel seu tarannà divulgatiu, és perfectament accessible a qualsevol lectora o lector que vulga saber i escoltar el treball tan atractiu del nostre músic. El llibre és molt complet i compta amb uns resums en castellà, anglés i francés, juntament amb documents històrics i imatges que arredoneixen les investigacions al voltant de Mossén Onofre Guinovart.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *