DE LLIBRES: NEGOCIS D’ART I DE GUERRA

L’art i la guerra són el teló de fons de la darrera novel·la d’Enric Lluch i Girbés, la qual ha estat guardonada amb el XL Premi de Narrativa Curta “25 d’abril” Vila de Benissa 2020. Aquest llibre, anomenat NEGOCIS D’ART I DE GUERRA,  amb una exquisida factura a càrrec de Viena Edicions, tracta de relatar i recrear un dels aspectes més desconeguts de la nostra història més recent, el tràfic d’obres d’art durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Així, amb el pretext de la desaparició d’un quadre i posterior trobada, Lluch construeix un acurat “thriller” amb altes dosis d’intriga, acció i violència. Una narració que no defrauda, i que manté el lector en tensió fins a la resolució definitiva del trencaclosques narratiu, que el nostre autor arrodoneix amb mestria i domini de l’ofici d’escriptor ben aprés. També trobem en alguns moments elements d’una “road movie”, sobretot en la persecució automobilística del final de l’obra.

         Em pregunte com es pot fer un relat tan complet i ben dissenyat en una extensió tan curta. Amb alguns elements de la novel·la negra, Enric broda una narració força digna i mereixedora d’elogis. Un altre aspecte a destacar, és que el lletraferit no deixa ni un sol cap solt per lligar, i tanca el llibre amb una explosió de focs artificials literaris que deixen el lector ben satisfet, amb una explotació exhaustiva de totes les possibilitats d’una trama enginyosa i ben pensada.

         Sovint els lectors identifiquen Lluch amb la narrativa infantil i juvenil, però jo pense que cal reivindicar l’autor cada vegada més dins de la narrativa per a adults. Un gènere en el qual l’Enric es troba molt còmode, i que culmina una gran trajectòria literària.

         A banda de tot el que he dit, aquesta obra ens ofereix moltes sorpreses que no desvetlaré, i que fan del llibre un territori especialment apte per a tots els públics que desitgen llegir una història ben contada. Un text que enganxa i captiva tot aquell que  el tinga entre les mans, i que explora un fenomen no massa conegut del nostre passat més recent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *