DE LLIBRES: MALA SORT PER A LA FUSTA SI NAIX VIOLÍ

Un vers d’Arthur Rimbaud dona el títol al darrer llibre del lletraferit de Carlet Antoni Martínez Bonet, guardonat amb el 37è Premi de Narrativa Vila de Puçol i publicat per Onada Edicions de Benicarló. MALA SORT PER A LA FUSTA SI NAIX VIOLÍ està format per  catorze relats que recreen la vida i obra de grans escriptors, músics i artistes com entre altres Fernando Pessoa, Robert Johnson, Miguel Hernández, Arthur Rimbaud, Suzanne Valadon, Samuel Beckett, Jean Genet, Cesare Pavese o Vicent Martí i Soler.

         La diversitat d’enfocaments de cada relat fa que aquesta magnífica obra siga una allau de sorpreses i originalitat, i que no ens cansem de llegir un artefacte literari d’impecable factura. En alguns textos la biografia i el tarannà humà de l’artista són el leitmotiv de la narració, i en altres l’obra i el procés creatiu. Hi trobem doncs, la relació sentimental d’Ofèlia Quiroz i l’escriptor Fernando Pessoa o el tràgic final del turment amorós dels poetes Paul Verlaine i Arthur Rimbaud. També, m’ha semblat genial el text que arreplega l’experiència creativa i les relacions amb altres pintors de Suzanne Valadon, i el de l’hipotètic encontre amb el dramaturg Samuel Beckett escrit en primera persona. Ara, l’esclafit de perfecció i domini de la narrativa del nostre lletraferit el trobem a l’imprescindible relat anomenat “La casualitat”, arran de la troballa accidental d’una obra del pintor Paul Klee, on Bonet s’esplaia i ens demostra que és un gran escriptor. Per tal de finalitzar, m’agradaria remarcar el llenguatge tan poètic i la visió tan completa que l’escriptor ens ofereix de les obres de Jean Genet i Cesare Pavese en dos relats que se situen al final del llibre, els quals són d’una sensibilitat exquisida.

         En fi, MALA SORT PER A LA FUSTA SI NAIX VIOLÍ d’Antoni Martínez Bonet és un prodigi d’entreteniment i originalitat, que a la mateixa vegada ens demostra l’ofici i perfecció d’un escriptor que  té un domini interessant del relat curt. Un llibre que cal llegir per prendre-li el pols a l’actualitat literària més necessària i descobrir un autor imprescindible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *