DE LLIBRES: LLIBRE DELS DESHERETATS

Aquesta obra literària publicada recentment per Enric Lluch m’ha deixat corglaçat. Terriblement impactat. Crec que la meua reacció ha vingut donada per l’actualitat del tema, per la humanitat amb què se’ns conta la història, i l’enfocament tan clar amb el qual els fets arriben a les nostres mans. Tot això, contat amb una senzillesa,  la qual no exclou que el nostre autor no haja fet un intens treball de documentació, que dona versemblança i veritat al text. Ofici, treball continuat, genialitat absoluta, això és per a mi Enric. Ara i adés, aquest lletraferit ens dona una lliçó de punts necessària en els temps que corren. Aquesta és la literatura que m’interessa, la de la veritat, la de la reflexió, la qual no queda en uns buits focs artificials ben construïts sense res a dir.

         LLIBRE DELS DESHERETATS és una novel·la històrica d’una dimensió extraordinària, que conta a través del personatge protagonista, la vida d’una nissaga familiar morisca de la Ribera entre la revolta de les Germanies i l’època de la seua expulsió, que es produeix definitivament l’any 1609 al Regne de València. Els personatges sofreixen en les seues carns la intol·lerància, la xenofòbia, la persecució i l’expulsió d’unes terres que havien conreat al llarg de tres generacions. A més a més, un dels principals encerts del text és que es troba escrit seguint els patrons de la literatura d’aquella època, amb reflexions de la doctrina intercalats al llarg de la narració, amb un marc textual semblant al dels grans llibres del moment.

         La brillant obra tan colpidora està publicada per l’Editorial Bromera d’Alzira dins de la seua col·lecció “Esguard”, amb un apèndix necessari de Vicente Ferrer Pérez. Enric és autor de nombroses novel·les juvenils, com ara Temps de conquesta o Si la gran deessa ho vol. Dirigida a tot tipus de públic lector que vulga llegir una història vertadera, una vegada més Enric Lluch ens demostra que és un mestre de la paraula, que dins de la narrativa ho sap fer tot, que té una versatilitat absoluta que el situa en l’univers literari com un dels autors imprescindibles de tots els temps, i que encara té moltes coses a dir en el món de les lletres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *