DE LLIBRES: INFANT D’HIVERN

Francesc Viadel, professor, periodista, assagista, novel·lista i poeta, és un autor prolífic i potent, polièdric i complet, segurament un dels millors intel·lectuals que ha donat el nostre país en l’actualitat. Confesse que soc un admirador fidel de tot el que fa, i que seguisc la seua trajectòria com a escriptor, la qual cada vegada em sorprén més. Profundament compromés amb la seua terra, no té pèls a la llengua i critica i posa al descobert les misèries del món en què vivim.

         El seu llibre INFANT D’HIVERN ha estat guardonat amb el Premi Vila de Nules 2021, i publicat recentment per l’Editorial Neopàtria d’Alzira. Aquesta obra, barreja poemes en prosa i vers lliure, a través dels quals l’autor fa un passeig atractiu per una infantesa feliç, encara que plena de clarobscurs. Són 30 textos, en els quals el nostre poeta no s’absté de fer una denúncia social. Al llarg d’aquest recull, Francesc retrata una època amb una mirada càustica, on hi subjauen temes com el desig, el sexe, la passió, el destí, la mort, l’isolament, el desengany, la derrota vital i la destrucció. El poemari destil·la olors, sabors, records, llums, ombres i colors d’una època i d’un poble agrícola de la Ribera, Algemesí. El recorregut que fa el lletraferit pertot arreu de la seua geografia íntima, és fàcilment recognoscible per la major part de veïnes i veïns de la nostra ciutat. Tot aquest trajecte, Viadel el realitza sota els ulls atents del seu pare, emprant un llenguatge deutor del millor Estellés. Preciós, entranyable, àcid, agredolç, crític i críptic, delirant i absolutament genial, tenim ara i ací el millor Viadel poeta.         

En fi, INFANT D’HIVERN és una magnífica proposta literària en forma de poesia, que deixa entreveure una vegada més la capacitat extraordinària que té el nostre Francesc de traure’s de si mateix el bo i millor, però també d’arrancar-se el més terrible i cru de la seua existència. No podem deixar de costat la seua obra poètica, imprescindible i necessària en el panorama actual de la literatura, davant els múltiples gèneres literaris que conrea el nostre autor amb mestria i saber fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *