DE LLIBRES: ARRAN DE GEL

El poeta de València Marc Granell acaba de publicar un nou llibre de poemes a l’editorial Bromera d’Alzira. L’aparició d’aquest  recull de versos anomenat ARRAN DE GEL és una molt bona notícia, ja que ens trobem davant del poeta valencià més important de l’actualitat literària del nostre país. Granell, que l’any 2017 va reunir tots els seus poemes en Poesia Completa 1976-2016, un volum editat per la Institució Alfons el Magnànim, va publicar també l’any 2020 Cel de fang i l’any 2021 Poemes romancers i altres versos xafarders, tots dos a Edicions Bromera. Aquest autor, Premi de les Lletres Valencianes l’any 2020, torna ara amb una obra imprescindible, tot arribant així als seus 70 anys.

         Aquest llibre m’ha agradat molt, i en ell hi trobem un bon grapat de poemes extraordinaris, que estic segur seran dignes de ser antologats com a obres mestres del lletraferit. El poemari, està dividit en tres parts, cadascuna de 15 poemes. Es tracta de poesies senzilles no massa llargues amb un llenguatge clar i directe que condensa les intencions del poeta, fidel a la seua trajectòria i al seu estil. Recorren el llibre cites d’autors que configuren la poètica més personal de l’escriptor. El to del nostre lletraferit és pessimista, però sempre hi deixa una oportunitat a l’esperança. Un dels temes que més li interessa a Marc és el de la mort, també la guerra, el destí del món cap a la catàstrofe i la desgràcia dels més vulnerables. D’aquesta manera, Granell es troba lligat a la seua llengua i al seu país. La ironia recorre tot el poemari, d’una manera agredolça, i la varietat temàtica és molt rica, tot abundant homenatges particulars a altres escriptors i artistes.

         En resum, el nostre poeta es troba en un període de màxima esplendor, tot escrivint poemes d’una força espectacular en un dels que jo pense que és dels seus millors llibres, que remet a tota la seua obra, tan coherent i necessària en el món en què vivim. Quin goig, poder llegir aquest recull de versos tan magistral,  d’un escriptor preocupat per les desigualtats socials, crític amb el sistema i compromés amb el moment vital de la humanitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *