DE LLIBRES: QUI DE CASA SE’N VA

 

L’escriptor de Xàtiva Toni Cucarella, un dels grans noms de la literatura en la nostra llengua, torna a la novel·la i ho fa de la mà d’Amsterdam Llibres amb QUI DE CASA SE’N VA, una obra brillant. L’autor, amb un llenguatge extraordinari ens ofereix ara una història que parla del sentit de pertinença, la identitat, els orígens i les arrels. Ja ens ho afirma la dita, “Qui de casa se’n va, a casa torna”.

El jove protagonista, Miquel, es queda orfe amb tretze anys al final de la Guerra Civil a Xàtiva. La sobtada aparició de l’oncle Cep en la seua vida, canvia per complet la seua trajectòria i fa renàixer secrets familiars que el condueixen cap a Barcelona i l’exili, sempre provisional, a París. Així, tenim un protagonista nòmada i desarrelat, un home sol, que lluita per sobreviure al present, i sobretot al passat que li ha marcat la vida. La novel·la està escrita en primera persona, i és Miquel, el protagonista, el narrador, el qual passa la major part de la seua vida a París. Aquest no vol comprometre’s amb cap dona, i té una llarga nòmina de relacions sense compromís. Després de la mort de l’última amant torna a la seua Xàtiva natal.

Un fet molt important en tota l’obra és la utilització d’una llengua viva, vibrant, amb elements de la llengua popular, amb la qual Cucarella ens mostra la Xàtiva de la postguerra, la França de l’exili i el París del Maig del 68.

El final de la novel·la, és com un castell de focs artificials en el qual se’ns desvetlen tots els secrets familiars. Un llibre molt ben escrit, que atrapa el lector des del principi, i que sorprén pel seu dinamisme amb una lectura agradable. Un model de llengua que fa que el lector gaudisca i s’endinse en una història apassionant, amb una trama molt ben dissenyada i estructurada. D’aquesta manera, després d’un temps de desencís Toni Cucarella torna a la novel·la, i se situa en la primera línia de l’actual panorama tan interessant dels narradors en la nostra llengua. Un retorn esperat pels seus lectors que ha resultat molt satisfactori. Un text molt elaborat i admirable que enganxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *