DE LLIBRES: Memòria viva d’Algemesí

Aquest és el títol del llibre que recentment ha publicat el nostre conciutadà Lluís Escartí. Una important obra que recull en un primer volum una part dels escrits publicats al butlletí municipal d’Algemesí anomenat “Berca” des de l’any 2002. Aquest immens i valuós treball, arreplega els inoblidables articles d’un home que ens deixa un gran tresor a tots els algemesinencs, uns textos que conten les xicotetes històries del poble, relatades a través de les vides de les persones, que amb il·lusió han fet de la seua trajectòria una aposta pel benestar de totes les veïnes i veïns. D’aquesta manera, Lluís ret un sentit i sincer homenatge a un grapat de gent que de forma desinteressada resta per sempre en l’imaginari col·lectiu de tots nosaltres. Personatges senzills de la vida quotidiana d’Algemesí, els quals són descrits amb gràcia i amenitat pel nostre autor, que a poc a poc ha elaborat amb una tasca important d’investigació exhaustiva i seriosa, una recopilació històrica de grans dimensions.

Però Escartí, no escriu a la manera dels historiadors, ho fa des de la perspectiva de l’home, que itinerant passeja amb curiositat pels carrers de la memòria més singular i irrepetible. Ens trobem doncs amb un narrador original i divertit, que espluga amb rigor i professionalitat tots els racons d’unes vivències comunes a les diferents generacions del nostre poble. Així, redacta des de l’estima i l’admiració, amb l’entusiasme per cada descoberta de les seues interessants investigacions, a través dels testimonis orals de la gent del carrer, que recorda amb emoció el passat i que el nostre lletraferit fa present de forma miraculosa. Tot adobat amb un important corpus fotogràfic, el qual fascina els lectors embadalits recordant amb màgia cada història.

Lluís, gràcies per rescatar de l’oblit les biografies i la llavor de tantíssimes algemesinenques i algemesinencs que no figuren en els volums de la Història oficial, per apostar per la veritat contundent dels senzills i dels humils,  d’aquells que han treballat per Algemesí de valent, els quals amb la teua àgil mirada i reconeixement seran patrimoni de les generacions futures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *