DE LLIBRES: LLOANCES A LA MARE DE DÉU

Aquest mes de setembre ha aparegut publicat el segon volum de LLOANCES A LA MARE DE DÉU. SENTIMENTS I IDENTITAT D’UN POBLE de Joan Fermí Teruel Barberà. En aquesta ocasió, l’obra arreplega els textos de les representacions teatrals que van de 1997 a 2011. Es tracta de peces literàries que recullen retalls de la vida d’Algemesí relacionats amb la Festa de la Mare de Déu de la Salut, els quals són duts a escena cada any durant la celebració d’aquesta.

Les Lloances pertanyen al gènere literari del teatre, però contenen molts textos poètics. Tenen molts elements populars i costumistes, però alhora els alternen amb la realitat del món més actual i una posada en escena moderna. Són uns textos difícils de classificar, que arriben al cor d’un públic fidel any rere any, amb intenses connotacions religioses i com a ofrena a la patrona del nostre poble. Aquesta profunda religiositat, contrasta amb uns tocs còmics d’humor que sorprenen l’espectador, que busca en cada escena el rerefons divertit de cada representació. Igualment, les Lloances contenen recreacions històriques del passat d’Algemesí, històries que no es troben reflectides a la Història oficial, contalles que han passat a través de la transmissió oral més autèntica d’un poble entregat a la devoció més fervorosa.

Seria doncs, molt difícil descriure amb exactitud què són les Lloances. Millor llegir el llibre i veure tots els matisos que les fan inclassificables i originals. Una lectura recomanable per a riure i reviure emocions i sentiments que ens identifiquen com a poble, amb una llengua i una cultura que ens ajuden a entendre la diversitat del món.

Des d’ací m’agradaria fer un reconeixement a la tasca tan important de la persona que fa possible aquest miracle tots els anys, Joan Fermí Teruel Barberà. Treballador admirable, que amb una gran humilitat crea una riquesa molt important per a la Festa de la Mare de Déu de la Salut i per a Algemesí. Testimoni del temps que ens ha tocat viure, i ciutadà expert en lletres que analitzen el nostre cor i els més profunds sentiments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *