DE LLIBRES: QUADERN DE CA PERLA

L’escriptor Manel Alonso i Català ha publicat un nou llibre molt interessant i difícil de catalogar, perquè és un híbrid de diari personal, àlbum de records, col·lecció de retrats i un seguit d’artefactes de reflexió i opinió que ha escrit durant els darrers tres anys. Són textos, que com un mosaic molt complet i suggestiu, configuren un fidel retrat de l’època que li ha tocat viure al nostre autor, així com de l’espai que l’ha vist créixer, el seu poble natal, Puçol. D’aquesta manera, QUADERN DE CA PERLA és un treball publicat a l’Editorial Neopàtria d’Alzira, que m’ha fet recordar la lectura d’escrits seus anteriors, on l’escriptor també arreplegava un grapat de vivències personals i recreava el seu univers vital particular. Per tant, a mi m’ha semblat que aquest volum té el regust dels paradisos perduts que tots anem deixant enrere quan la vida s’imposa, i que ens determinen com a persones d’un lloc i d’un temps.

         Sempre és un plaer llegir Manel Alonso i Català, perquè pertany a una generació propera a la meua i molts dels seus referents són semblants als meus. La vida dels pobles de la nostra època és molt pareguda, i això fa que m’identifique amb el modus vivendi del moment històric. Manel poa dels seus records tot allò que l’ha marcat i així ens ofereix un calidoscopi vital de la seua existència. Així doncs, tot el que l’autor ens conta té un amarg sabor a veritat i resulta terriblement autèntic. Alonso ens parla del seu poble i de la seua família, dels seus drames vitals, de les seues lluites per tal de perseverar amb les paraules i arribar a ser el lletraferit que és, de la seua dona, dels seus amics i coneguts, dels personatges més emblemàtics i populars de Puçol, així com de l’evolució de la vida, el pas del temps que deixa enrere un paradís que mai més no viurem.

         Aquest llibre s’afegeix a la llarga nòmina del polifacètic escriptor, també poeta, novel·lista, contista i assagista. Són textos breus i deliciosos que es llegeixen molt a gust i que deixen un dolç sabor de boca. Són xicotetes històries plenes de retalls d’una vida.  No us el perdeu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *