DE LLIBRES: LES MARES DE VALÈRIA

I de sobte, la tendresa. El llibre del qual vull parlar-vos m’ha arribat fins al moll de l’os. Es tracta d’una senzilla història que destil·la humanitat, que ens ajuda a créixer com a persones, que ens fa creure en el futur. I és com no, una aposta per la diversitat, pel respecte, per la modernitat, per la pluralitat del nostre món, que evoluciona amb pas seré cap a altres noves realitats, que amb absoluta dignitat s’obrin pas entre nosaltres. Sempre, amigues i amics, des de la tendresa.

         LES MARES DE VALÈRIA és una obra que ha estat guardonada amb el Premi de Literatura Infantil de Meliana 2019, i publicada per Andana Editorial en la seua col·lecció “El Maquinista”, amb unes magnífiques il·lustracions de Carlos Lluch. Ple de senzillesa i humilitat, Enric Lluch ens ofereix un relat magistral apte per a tots els públics, per la seua capacitat de deixar al descobert els sentiments que ens fan més humans, que ens fan progressar com a societat i col·lectivitat, que fan que avancem. I el secret d’aquest llibre és que no hi ha secret, Enric ens mostra, ens transmet, ens fa arribar un bellíssim text escrit amb l’alfabet de l’estima. Res més. A mesura que ens endinsem en els detalls sabem ben aviat que és la nostra història, la de totes i tots, perquè entre altres encerts aquesta obra arreplega un bon grapat de paraules i expressions genuïnes del nostre valencià de la Ribera. L’autor doncs, se’ns presenta com a un arqueòleg de la nostra forma de parlar, i cada paraula té sabor i aroma a la nostra infantesa, al nostre poble, als nostres pares i mares, germanes i germans, iaios i iaies.

         Un relat actual, que de segur ens arribarà al cor, perquè l’amistat i l’humor brollen pertot arreu d’aquest llibre tan necessari en els temps que corren.  Amistat entre generacions d’edats molt diferents, humor que recorre tota l’extensa obra literària d’Enric Lluch, el qual, amb una xicoteta història ens transmet una gran quantitat de sentiments a cau d’orella, amb una destresa que fa d’ell un escriptor absolutament imprescindible en el panorama literari actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *