DE LLIBRES: MÚSICA, TRADICIÓ I PATRIMONI

Els dos volums de MÚSICA, TRADICIÓ I PATRIMONI. LA FESTA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT D’ALGEMESÍ editats per la Institució Alfons el Magnànim-CVEI, són una vertadera troballa per a la nostra Festa i per al futur d’aquesta. El primer volum, a càrrec de l’historiador i també dolçainer Andrés Felici Castell, és un treball molt ben documentat i exhaustiu. El segon volum, elaborat per Xavier Richart Peris, professor de dolçaina, arreplega totes les partitures de la música de la Festa.

         La lectura del primer llibre, ha estat molt valuosa i agradable, l’autor fa una anàlisi molt completa de la Festa i de l’origen i evolució de tots els balls que la conformen. Sempre des del paper que desenvolupen la dolçaina i el tabalet en cada part de la Festa de la Mare de Déu. Dona gust llegir un llibre darrere del qual hi ha una gran tasca d’investigació del món de la nostra música tradicional. I és que Felici està en tots els detalls que aporten algun element interessant per a la cultura del nostre poble.

Pel que fa al segon volum, hi trobem les transcripcions de totes les melodies i ritmes emprats en el desenvolupament de la Festa, i una sèrie de reflexions personals de l’especialista Xavier Richart Peris. Aquesta part del treball és molt interessant de cara als nostres músics, els quals representen la continuïtat de les nostres tradicions.

         En resum, m’agradaria dir que aquests dos volums són imprescindibles i necessaris per a la pervivència del tresor més gran de totes les filles i fills d’Algemesí. Recomane per tant la seua lectura a totes les persones interessades en la nostra música tradicional, o senzillament a tot aquell que tinga curiositat per saber-ne més de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí. Jo només puc dir que he gaudit molt llegint els dos  treballs, i que m’ha fet molt feliç veure-me’ls a les meus mans i poder aprendre coses que jo desconeixia. Només em queda expressar la meua admiració i respecte per Andrés Felici Castell i per Xavier Richart Peris, que li donen la dignitat que li pertoca amb tota l’estima a la nostra tradició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *