DE LLIBRES: AMUNT LES MUIXERANGUES!

El llibre que us recomane aquesta vegada és un prodigi d’entusiasme davant el fenomen cultural que és la muixeranga. AMUNT LES MUIXERANGUES! UNA REALITAT POLIÈDRICA, editat per Caliu Espai Editorial de València, arreplega un bon recull d’articles periodístics, seleccionats i coordinats per Kassim Carceller Esteban i Enric Sorribes Roig, que analitzen aquest ball tan nostre des de diferents òptiques. Els textos, publicats al Levante-EMV, El Temps, Saó, La Veu i Temps de muixeranga des de 2016, parlen de la història, la religió, la música, la física, la llengua, el feminisme, la química o les malalties minoritàries i la seua relació amb la muixeranga.

         D’aquesta manera, tenim la possibilitat d’explorar la realitat polièdrica que és la muixeranga, una manifestació de la cultura popular valenciana que en els darrers anys ha crescut i és el reflex de la nostra societat. Els articles, que són molt interessants, van acompanyats d’unes fotografies espectaculars, en una edició molt digna. M’han sorprés, i estic segur que a vosaltres també us sorprendran, els múltiples aspectes en el quals aquest ball té influència per la seua forta càrrega identitària. Així, m’agradaria remarcar que a banda de potenciar la nostra llengua i cultura, la muixeranga és un vehicle d’integració de diferents col·lectius de la societat valenciana. Em sent doncs, molt content de la riquesa que la nostra muixeranga ha generat a tot arreu del nostre país, amb el creixement tan important de colles muixerangueres.

         També voldria afegir, que al llarg de les pàgines d’aquesta publicació tan original, podem observar que fer muixerangues és una manera de viure, amb valors tan necessaris en la societat de hui en dia com són la solidaritat, la integració i el treball en grup per un bé comú. En resum, tot allò que simbolitza la bellíssima metàfora de la “pinya”, la qual sustenta tota la construcció de les muixerangues. I és que, a hores d’ara, el nostre ball tan bonic, és un referent cultural a molts indrets valencians que treballen per la pervivència de la nostra cultura. En resum, un llibre molt actual i necessari, interessant i de lectura agradable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *