DE LLIBRES: OBRA COMPLETA INÈDITA

El poeta d’Algemesí Miquel Català, pseudònim literari de Miquel Llàtzer, ha publicat recentment un volum de poemes anomenat CARMEN LUCET IN TEXTURA. OBRA COMPLETA INÈDITA en l’Editorial Neopàtria. Aquest extens treball literari arreplega tretze llibres i mig de poemes, que conformen tota la seua obra poètica no publicada fins al moment. El lletraferit ha fet una important depuració de tot el material que tenia escrit, i ens ofereix un projecte vastíssim de molta qualitat i vàlua artística. Aquests són per tant, els llibres inèdits que ha escrit a banda dels sis que ja té publicats. Ell mateix, en una interessant i sucosa nota de l’autor que encapçala el volum, ens ofereix una divisió en cinc etapes de la seua obra literària atenent a criteris cronològics i estilístics.

         M’encisa molt tot el que escriu Miquel Català, la poesia d’un home elegant que domina totes les possibilitats de la forma amb un contingut genial. És un vertader pintor de paisatges que amb unes senzilles pinzellades es fon en la natura, i ens mostra amb ella els seus estats d’ànim, el seu alè poètic. Domina a la perfecció els versos curts i xicotets, el que ell anomena “miniatures”, i també les proses poètiques. Personalment, m’agrada més el Miquel sense molts artificis, el que amb senzillesa arriba a l’essència de les coses.

         Ens trobem doncs, amb un escriptor absolutament necessari en el panorama actual de la poesia escrita en la nostra llengua, amb una poètica que beu en un ampli ventall d’autors de la nostra poesia més recent, com els poetes de la Generació dels 70 Joan Navarro i Salvador Jàfer, i també en els clàssics com Ausiàs March. Una obra que recorre i explora totes les formes en què es manifesta el fet poètic a través de tots els temps. Així, amb aquesta publicació ens trobem amb tot Miquel Català a l’abast, tenint accés a la gènesi i a l’evolució del gran poeta que és. Realment és una sort, tindre a la nostra vora persones tan imprescindibles i influents en la nostra literatura, que amb el seu treball silent i constant ens fan avançar com a poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *