DE LLIBRES: ENTRE VERINS

El llibre que us propose llegir aquesta vegada, ha estat Finalista del Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2022. ENTRE VERINS. CRIMS I CÀSTIGS DES DE L’EDAT MITJANA FINS AL PRESENT, ha estat publicat per Edicions Bromera d’Alzira en la seua col·lecció “Sense fronteres”, en col·laboració amb la Universitat de València. L’han escrit l’algemesinenc Carmel Ferragud i José R. Bertomeu, ambdós historiadors. El nostre Carmel, és professor titular d’Història de la Ciència de la Universat de València. És especialista en l’estudi de la ciència, la tecnologia i la medicina durant l’edat mitjana en el marc de la Corona d’Aragó. D’altra banda, José Ramón Bertomeu és catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València. És un estudiós de la història dels productes tòxics durant els segles XIX i XX. Els dos són membres de l’Institut Interuniversitari López Piñero.

         Aquest interessant treball divulgatiu, didàctic i atractiu, ens acosta a la història del món dels verins o productes tòxics, des de l’edat mitjana fins al segle XX en els territoris on es parla la nostra llengua. Mitjançant una escriptura que barreja el relat literari i la reflexió històrica, analitza els aspectes socials, culturals, polítics, econòmics i científics d’un món fascinant. Al llarg de sis casos o episodis, aquest llibre ens fa pensar en la complexitat de les relacions entre la ciència, la medicina i la justícia.

         L’obra dels historiadors Ferragud i Bertomeu té una lectura molt entretinguda, àgil i dinàmica, i ens ofereix amb pèls i senyals totes les dades de cada cas amb una exhaustivitat digna dels millors científics. A més a més, conté un apèndix amb les oportunes explicacions dels verins i les malalties amb l’ajuda de la història. En aquest, hi trobem uns aclariments sobre el baladre, arsènic i plom, i també sobre la pesta, còlera i còlic de Madrid, que es descriuen en el llibre. En fi, un treball absolutament recomanable per a totes aquelles i aquells que estimen la història, els quals hi trobaran un món apassionant per descobrir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *