DE LLIBRES: ESTUDI TÈCNIC DE LES MUIXERANGUES

Mai no s’havia escrit un llibre pràctic de com fer muixerangues amb una bellesa tan singular, tan complet i tan exhaustiu del fenomen, com el que ara us presente. I és que LA MUIXERANGA. ESTUDI TÈCNIC DE LES MUIXERANGUES D’ALGEMESÍ, dels autors del nostre poble Raül Sanxis i Mariano Fraind, és un volum que reuneix de forma senzilla i clara totes les explicacions necessàries, per tal de construir figures, quadres coreogràfics i composicions del ball més popular i conegut d’Algemesí. Estic segur que aquesta obra tan colossal i grandiosa, serà un referent per a totes les colles que fan muixerangues pertot arreu del nostre país.

         Ens trobem doncs amb un llibre brillant, majestuós i encoratjador editat per l’Institut Valencià de Cultura. En aquest volum podem trobar tota la informació necessària per a treballar bé les muixerangues. A banda d’això, l’obra està formada per un corpus molt interessant de textos, que il·lustren l’origen i la història d’aquest ball tot contextualitzant-lo, amb la col·laboració de Lluís Escartí Chaves en aquest apartat, i la de Cristina Martí Morell i Andrés Felici Castell tot explicant la música de la Muixeranga. També disposa d’una part referida al lèxic muixeranguer, i unes reflexions finals dels autors del llibre sobre l’esdevenidor del ball. Però el cos central del volum l’ocupen les tècniques, croquis, figures, quadres coreogràfics i composicions, per tal de fer muixerangues.

         A més a més, aquesta obra està indicada no només per a muixerangueres i muixeranguers, sinó per a tot aquell que vulga tenir un bellíssim catàleg de fotografies de les Muixerangues d’Algemesí, que vulga saber més de l’origen i la història d’aquest ball tan emblemàtic del nostre poble. No tinc prou paraules per a expressar la meua admiració per aquest treball tan ben fet, tan necessari, tan interessant. Des d’aquestes humils línies des de les quals escric us recomane que el llegiu, que el veieu, que el toqueu, que el fullegeu. És de lectura imprescindible, i si podeu fer-vos amb un exemplar, de segur que dignificarà la vostra biblioteca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *