DE LLIBRES: RENÀIXER DEL FANG

Aquest llibre, arreplega una extensa nòmina d’autors significatius de la narrativa actual i del món intel·lectual dels valencians. Així, amb textos originals de Pasqual Alapont, Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Vicent Borràs, Vicent Baydal, Núria Cadenes, Esperança Camps, Paco Cerdà, Ricard Chulià, Mercè Climent, Martí Domínguez, Zahia Guidoum, Víctor Maceda, Gemma Pasqual i Ferran Torrent, ens trobem amb una obra molt necessària en els temps que corren. RENÀIXER DEL FANG. TESTIMONIS NARRATIUS DE LA TRAGÈDIA AL PAÍS VALENCIÀ, és un llibre solidari amb les llibreries afectades per la DANA del 29 d’octubre de 2024, entre elles la Llibreria Samaruc i La Casa del Paper d’Algemesí, publicat per l’editorial Ara Llibres de Barcelona.

Aquesta obra col·lectiva, fa una anàlisi molt interessant de la recent tragèdia de la DANA viscuda pels valencians des de tots els punts de vista. Totes les reflexions són valuoses per tal de configurar una radiografia exacta de l’abast de la catàstrofe, i deixar constància dels fets. El llibre compta amb la participació de l’escriptor d’Algemesí Vicent Borràs i també la de Martí Domínguez, un intel·lectual molt vinculat al nostre poble.

Així, ens trobem amb una obra redona, començant pel brillant pròleg de Joan Carles Girbés, director de l’editorial. M’ha cridat l’atenció el text de l’historiador Vicent Baydal, que ens ofereix una magnífica exposició de la història de les inundacions i catàstrofes al llarg dels segles a les nostres terres. També m’ha semblat important l’aportació de Martí Domínguez, que fa una reflexió de la responsabilitat de la ciutadania. Igualment, he trobat excel·lent el relat de Vicent Borràs, que parla de la pantanada de 1982 i de l’actual DANA, tot arreplegant sensacions, emocions i sentiments molt personals davant dels fets viscuts. Mercè Climent ens dona xifres econòmiques de l’impacte de la tragèdia d’una forma molt exhaustiva. Un llibre absolutament imprescindible, en el qual tots els textos són necessaris per tal d’entendre el moment històric que estem vivint, i afrontar el futur amb dignitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *