DE LLIBRES: DE GEGANTS I DIMINUTS

M’ho he passat d’allò més bé llegint aquest llibre de l’escriptor Enric Lluch, publicat per l’Editorial Marjal amb il·lustracions de Cristina Serrat. I és que no sé què tenen les històries que ens conta, que sempre em fan retrobar-me amb el xiquet que porte més endins. Potser siga perquè l’Enric és un arqueòleg del lèxic i poa del record més íntim, en els seus llibres sempre hi trobe paraules de la meua infantesa, mots que feia anys que jo no sentia dir, i que em fan retrobar-me amb sensacions, sabors i sentiments agradables. M’enxisa molt llegir els seus escrits i observar alguns termes que em criden l’atenció. Cada expressió té el sabor de les coses autèntiques i irrepetibles. M’estaria llegint els seus textos fins a la fi del món i no m’avorriria. El llegesc i és com si estiguera parlant amb ell, per la seua proximitat, per la seua veritat, per la seua creativitat tan original i primigènia.

En aquest cas, l’Enric ens ofereix un conte llarg que és quasi com una novel·leta infantil. Així, amb el títol DE GEGANTS I DIMINUTS, el nostre escriptor ens captiva amb una història que és molt senzilla i està narrada amb gràcia i encert. I és que Lluch sempre és garantia de qualitat, d’imaginació sense límits i de tendresa. Evidentment que no vaig a contar el llibre en qüestió, si ho fera no tindria cap sentit, preferisc que el llegiu i digueu la vostra. Soc dels qui pensa que no hi ha llibres per a una edat determinada, i per això em divertisc tant amb les obres infantils  i juvenils de l’escriptor del nostre poble. I és que, en l’imaginari infantil ja es troba tot el que els autors per al públic adult ens intenten vendre com a innovador i diferent.

Xiquetes i xiquets, això volia dir-vos. Res més. Vosaltres decidiu. Però l’Enric és un bon creador d’històries, de les quals sempre podem extraure un ensenyament intel·ligent. En aquest cas, a mi m’ha semblat que l’escriptor ha volgut dir que sempre és possible una entesa entre els països i els pobles, tot respectant les diferents cultures i enriquint-nos els uns als altres. Que res és blanc o és negre, sinó que hi ha una varietat immensa de tonalitats que fa possible el miracle que els extrems de vegades es toquen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *